Hallooweentårta

Idag har jag och barnen bakat halloweentårta. Syster är här och vi ska fira lite barnkalas, eftersom hon missade Williams femårsdag och kommer att missa Antons 7-årsdag om några veckor. Det blev en liten pumpatårta med klassisk fyllning bestående av hallonsylt, banan och vaniljkräm. Till det lite grädde under "huven". Gott, gott. Nu står den på mogning i kylen...

0-2fe25c94c235b163ed090f386047b65b.png

Ungarna passade på att göra lite egna små pumpor av degen också. Den vänstra är Williams monsterpumpa och den högra är Antons.


V26

Ny vecka, ny information. Magen växer och jag med den. Jackproblemet har ännu inte löst sig, som tur är för mig så håller sig temperaturen på rätt sida minusstrecket så än fryser jag inte... Lite ont i fogarna har jag fått och jag är lite svullen i händer och ben från och till. Men det är inget konstigt med det.

Bebben sätter full fart på kvällarna, lagom tills det är dags att sova. Ibland kan man känna den lilla kroppen genom hullet, främst ryggen då. Det är lite häftigt faktiskt. Man får lite mer kontakt på nåt vis...



"Barnet är ca 23 cm långt från huvud till stjärt och väger ungefär 900g. Ryggraden blir starkare och smidigare, för att den skall orka bära kroppen. Lungorna utvecklas alltjämt och barnet växer till sig mer och mer. Med lite tur kan man höra barnets hjärtslag genom att någon lägger örat mot din mage. Ögonen är nu färdigbildade och barnet har lärt sig att både andas in och ut. När barnet hör ljud reagerar det med högre puls, och spelar du musik kan det hända att hon/han rör sig i takt. Det finns studier som visar att barnet reagerar på beröring runt denna vecka. "

Hurra, hurra!

Idag fyller granntanten år... :-) Ett stort grattis till Pernilla på hennes stora dag!!! Hurra, hurra för dig idag!


Oddsen?

Vilka är oddsen för att två personer befinner sig på Bauhaus samtidigt för att inköpa en toalett. Personerna i fråga har likadana jackor, köper samma sorts toalett, hamnar efter varandra i kön för att sedan ha parkerat så gott som bredvid varandra på den jättestora parkeringen? :-)

Toaletten ska förresten hamna nere i källaren, tillsammans med ett nygammalt handfat och en begagnad blandare. Nu ska det bli slut på spolningknappar som hänger sig och kranar som endera spolar iskallt eller tokvarmt vatten, beroende på vilken kran man lyckas vrida på...

"När katten är borta..."

När barnen är borta äter föräldrarna middag i tvrummet framför en film... Eller middag och middag... Varma mackor räknas kanske inte som riktig middag. Eller?!

Bullar ur ugnen

0-68b4b4f1789c2b3dfdfe16210e8dba9b.png

Vanlig bulle och krumelurbulle. Undras vilken som är godast... Krumelurerna var lite kluriga, jag hittade inget "bekvämt" sätt att snurra dem, så jag tror det blev 20 bullar med olika snurr på... Bara det är iofs en bedrift! Snart ska de smakas på...


Lite bak och fram sådär...

I dag är det bullbakningsdags här på Hovid. Jag ska prova det nya sättet att baka bullar. Allt i bunken från början och smöret endast rumstempererat ej smält. Hur ska det gå... :-) Dessutom ska jag prova en ny form på bullarna, lite snurrbullar liksom. Det är som bäddat för misslyckande eller totalt underbara och snygga bullar. Det visar sig!

Den som är fikasugen kan dyka upp vid 13-tiden idag... :-)  Vintertid då...

Städning...

Städning och plockning har pågått under dagen. Mycket damm och elände efter hallrenoveringarna har samlats upp och kastats ut. Härligt! I morgon är det övervåningen som ska få sig en duvning.

Lilleman har blivit lite sjuk, han vaknade med feber i morse, så det har varit ganska lugnt här hemma idag. Förhoppningsvis är det bara "vanlig" förkylning och inte någon svininfluensa. Men det visar sig.

v25

Ännu en vecka har gått. Jag är lite piggare nu, men fortfarande känslig för "störningar". Denna vecka har det även varit lite snuvigt.

"Ditt barn är nu ca 22cm långt mellan huvud och stjärt och väger runt 800g. Det kan ta tag om sina fötter och knyta nävarna. I lungorna bildas allt fler blodkärl och näsborrarna börjar öppnas. Barnets benkärnor blir hårdare. Barnets livlina - navelsträngen är tjock och elastisk med innehåll av två artärer och en ven. Dessa blodkärl ligger inbäddade i en tjock geléartad massa som hindrar dem från att trassla ihop sig. Detta är ett sätt att säkra blodflödet mellan moderkakan och barnet och dess livgivande funktion. "


Äntligen!

0-4557766cca414ce1a764d53a90c4f8d9.png

fogat och klart. Golvvärmen kommer igång om några veckor och dörrfoder i helgen.


En ny leksak

Igår köpte jag en ny leksak. Mitt hår är så långt nu så istället för att klippa mig skaffade jag en locktång... Röd och fin, och med lång sladd. Provlekte lite igår kväll, och det kan nog bli ganska bra. Inget man krånglar med till vardags, men till kalas!


Det tar sig...

0-508dd43448d5f5249a122c6bec30319e.png

... sa mordbrännaren. Men även vårt hallgolv börjar ta sig! Fogning under morgondagen!


Magen växer

Idag var första mötet hos barnmorskan. Allt såg bra ut, mitt blodsocker låg dock på gränsen så det ska jag hålla ögonen på, vilket innebär inte så mycket juice och Fanta Citron... Hur ska detta gå?! :-)

Magen mättes, det sk Symfus-Fundus-måttet, och det låg strax över normalkurvan. Enligt internet ska måttet ligga ungefär på antal fullgågna veckor +/- 2 cm, så ett mått på ca 24 är klart godkänt! :-)

Bebbens hjärtljud låg på ca 148 idag. Får väl se om vi får någon tydligare indikation på könstillhörighet framöver, det finns ju många teorier om var det ska ligga beroende på vilken sort det blir. Inget som är vetenskapligt bevisat dock... Det blev dock några rejäla kickar på avlyssningsapparaten, så riktigt populärt var det inte att bli avlyssnad!

Blodtrycket låg på 120/70, så det är med beröm godkänt! :-)

Nästa besök blir om ca 4 veckor.

Populär tjej?

0-5740fe0b94cba4204eaa224cbfc42f75.png

Att köpa sig vänner på jobbet? :-)


v24

Magen växer och växer. Förstår inte var detta ska sluta, men om jag tänker på hur jag såg ut när William kom så är det väl bara att bita ihop och gilla läget... Tiden går och går. I morgon är det dags för besök på mödravården. Det första på 12 veckor, sedan inskrivningen...  De är ganska lång tid det. Iofs har det varit ultraljud mm under tiden som gått, men det känns ändå som väldigt lång tid. Barnmorskan är ny på Alnö från september, och jag har bara sprungit på henne i förbifarten. Hoppas hon är lika trevlig som hon verkade då.

Aktuell info (gravid.se):
Barnet är nu ca 21cm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 700g. Skulle barnet födas nu har det 20-25% chans att överleva. Det är fortfarande litet, finlemmat och alldeles hårigt.

I kroppen har vita blodkroppar börjat bildas och dess funktion är att bekämpa infektioner. Lungorna fortsätter att utvecklas och luftvägarna formas till rör för att kunna ta in och stöta ut luft. Blodkärl och lungblåsor utvecklas i lungorna och mellan dessa kommer så småningom utbyte av syre och koldioxid ske. I lungorna börjar också ett ytspänningsnedsättande medel att bildas. Dess uppgift är att hindra lungblåsorna från att klibba ihop.

Med en enkel tulipan...

I dag fyller Christer år. Ett stort grattis till dig! En liten present kommer framöver...


Göran-favorit är på besök...

0-52a8b06d7ea47621877be4c470556afe.png

Vi fick lite mer besök, men han försvann i en hög at barn...


Mums!

767e4692da555151895aa63567105967.png

Nybakade "sladdderkakor". Ska bli gott med lite fika nu!


Japp...

... jag gjorde det. Aj. Det tog nästan 50 minuter från det jag kom in i lokalen tills jag fick gå ut. LÅÅÅÅÅÅNG kö. Man ville nästan hålla andan för att inte riskera att få några baciller med sig hem. Men nu är det gjort och förhoppningsvis fungerar det och jag slipper bli sjuk!

Vaccinering...

Nu är det dags, idag öppnar vaccinationsplatserna här i stan. Jag hör ju till riskgruppen iom bebben i magen, så jag får åka och ta sprutan "när jag vill" from nu. Undrar bara hur mycket trängsel och folk det är i kö. Jag har inte lust att stå flera timmar och vänta...

Nya ytterdörren

600fad084a7fcc2e9554d2a8df148ee9.png

den nya ytterdörren är på plats. Handtaget flyttat till vänster sida, så nu kan man göra lite trevligt där ute! Kanske sitta och äta morgonfika till sommaren...


Alla har känt

Nu har hela familjen fått sig varsin spark. I morse var det Findus tur... :-)

Han är alltid så gosig på morgnarna och kommer upp och lägger sig på magen på mig för att bli kliad. Idag spann han högt och ljudligt och vips sparkar det till, nästan så jag såg hur katten och magen hoppade till. Men som tur var blev han inte rädd utan kurrade vidare... :-)

Då det stod beskrivet för v23 att bebisen lättare hör manligare, djupare röster så kanske kattens kurrande lätt hörs in i magen... Kanske bebben hör Findus och sparkar på honom...

Hösten är här

Hur vet man att hösten är här på riktigt, och att vintern närmar sig med stormsteg? Jo, man kan titta på termometern och löven, men dessutom märker man att solen kryper lägre ner på himlen och därmed kryper in under persiennen som skuggat ögonen hela senaste halvåret...

Endera får jag skaffa keps på jobbet eller så får jag kliva upp från stolen, klättra över skrivbordet och justera persiennen..

Det får nog bli det sista, alternativt möblera om lite. Jag hör ju inte till de smidigaste för närvarande...

Dumskallar efter vägen

Varje morgon när man kör till jobbet är det någon eller några dumskallar på vägen...

Om de inte saknar bälte så kör de som om de var ensamma på vägen. I morse var det en liten ynklig bil som låg och körde 30-45 på vägen, mitt i vägen. Det gick inte att köra om för den åkte lite fram och tillbaka. När det kom möte flyttade den sig några dm åt sidan, men den mötande bilen rymdes knappt. Jag såg de uppstressade ögonen på föraren i den mötande bilen, dikeskanten och backspeglarna var lite för nära... Dessutom var halva bilen nedisad, så man undrar hur mycket sikt de hade... MORR!!!

och när jag ändå är igång... Vad är det för dumheter med att inte ha på sig bälte i bilen då?! Man ser nästan jämt någon som är utan bälte i bilen! Hur mosat blir inte ett ansikte av en krock i 50 km/h?! Man kanske inte dör, men man är definitivt inte snyggare efter en sån krock...

Tänk om och tänk till, gott folk! Visa lite hänsyn i trafiken och livet i stort!

Storsprattel och spark

Sprattlen i magen blir större och större, i helgen har William lyckats känna en liten spark på sin hand. Det tyckte han var lite häftigt. Även Björn har haft turen. Snart ska väl även Anton få sig en liten spark...


v 23...

Ännu en vecka att räkna till handlingarna. Nu är det v23 som gäller! Magen växer och jag är trött, trött, trött. Men jag ska försöka komma i säng tidigare på kvällarna, så kanske det ordnar sig. Om en vecka är det dags att träffa barnmorskan.

Från gravid.se:
"Ditt barn är ca 20cm långt mellan huvud och stjärt och vikten omkring 600g. För varje dag som går ser kroppen mer proportionerlig ut. Barnet börjar se ut som en fullgången bebis, men fortfarande kan man urskilja skelett och organ genom huden.

Innerörats ben har hårdnat och då hörseln blivit skarpare kan barnet särskilja olika ljud, såväl inifrån som utanför din kropp. Tänk dig hur bullrig din kropp är. Magen bubblar, hjärtat bankar och blodet forsar. Ditt barn kommer att känna igen din röst på tonläge och rytm när det föds. Prata gärna med det så mycket du kan redan nu. Då forskning visat att barnet i magen lättare uppfattar djupa manliga röster än höga kvinnliga, är det lika viktigt att pappan pratar mycket med det ofödda barnet. Det kan mycket väl hända att du får en spark till svar och du stimulerar även nervsystemets utveckling. "

20 cm långt + benlängd, vilket innebär att bebben är halvvägs på längden nu. Nåt större än ca 50 cm tänkte jag inte föda fram...



Anna testar...

1bb56c46585e0c43d58ded3c80a955af.png

Vissa saker måste en o'boy-älskare prova... En variant med lite vuxnare, mörkare, mindre söt smak. Betyg? Gott, gott! Smakar ungefär som hemgjord varm choklad, ur en termos. Mums!


Flitens lampa lyser i arla morgons

0-7eff7094de13624c0f270efeb51e2d74.png

Flitens lampa lyser i arla morgonstund. Storebror läser ord och meningar och lillebror läser bokstäver.


Fredagsmys är inte bara för männis

0-3bb717d09eea4e9f311e9e81b2c0bc2e.png

Fredagsmys är inte bara för människor... Lite ostkrokar och mys, så är även Findus nöjd!


Oj, då! Vart tog dörren vägen?

7f05355402333f6dd6bcc3284e1ef99c.png

Oj, då! Vart tog dörren vägen?


En födelsedag!

Idag är det barnens farfar Lennart som har sin stora dag. Ett stort grattis till dig! Hoppas du får en fin dag där nere i Lerviken!


Jobbigt hår

Hur orkar folk ha långt hår?! Jag har axellångt nu och stör mig hela tiden på att det halkar innan för kragen eller killar på halsen... Vänjer man sig, eller måste det växa ut en dm till?


Linjer på magen

När mina båda pojkar var i magen fick jag en linje på magen, sk linea nigra. Det är en form av pigmentlinje som uppstår hos vissa gravida. Jag har hållit utkik efter den denna gång också, men inte sett till den. Den brukar uppstå under andra trimestern, vilket är nu.

Nyss, i samband med tidigare nämnt toabesök, såg jag en tydlig linje. Spännande! Tills jag upptäckte att det bara var sömmen från mina byxor som klämt dit en linje... Snopet! :-)

Spindel i rumpan!!!

Om man inte var vaken innan så blev man... :-)

Jag var nyss på ett toabesök (vilket blir många när man är gravid)... När jag lutar mig fram över toan för att spola ser jag i ögonvrån något som rör sig... På insidan toaletten springer en spindel, iofs ganska liten, men alla spindlar i toaletter upplevs som stora... Tänk om den krupit upp i rumpan! :-)

För alla andra arbetskamraters skull har jag petat ner spindeln i toan och spolat iväg den. Så ingen behöver oroa sig för ovälkomna besök...

Nästan felfri...

"Det enda felet med mig, mamma, vet du vad det är?"

"Nej, det vet jag inte"

"Jag äter så mycket lunch på skolan att jag inte orkar något när det är mellis..."

Ja, det är inte lätt att vara snart 7 år och nästan felfri... :-)

Lilleman

Lilleman har blivit stor. När man ska lämna honom på dagis så har han inte längre tid att kramas. Han springer iväg så fort han kan, det gäller att fånga in honom snabbt om man ska få sig någon kram. Han har även slutat vinka i fönstret. De sista gångerna han har gjort det har det verkat som om han gjort det för min skull och inte för sin egen... :-)
Tänk vad tiden går!

Vi gratulerar...

Idag fyller Maria P år. Hurra, hurra för dig idag! :-)


En höstinvestering! Rea är bra det

29adfaca64a3ddddb0a439085308da03.png

En höstinvestering! Rea är bra det.


en liten skörd. Här ska kokas lite

0-501032fcda0214f4eff22382433e483f.png

en liten skörd. Här ska kokas lite äppelmos.


Ny vecka - 22

Tiden flyger fram, nu är det dags för en "ny vecka" igen. Bebben (och magen) växer och växer. Det har blivit några rejäla sprattel nu.

Från Gravid.se:
"Nu har barnet blivit ungefär 19cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 500g. Barnet har fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket. Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig. Svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig. Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa. Hjärnan växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att barnet är fött och försvinner sedan. Barnets hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder."

19 cm från huvud till stjärt, det är ganska stort det... fattas bara 30 till... :-)

Jag är bäst...

... på att fickparkera! Jag har alltid varit bra, men nu har jag insett att jag är bäst faktiskt! Idag har jag varit iväg två ggr och fickparkerat, svisch, svosch, utan problem.

Så det så!

Mums, nybakt bröd med smältande sm

0-3b8a1386a738b476220c9a2b8afb3b05.png

Mums, nybakt bröd med smältande smör...


Humor...

Alldeles nyss körde det förbi en lastbil ute på E4:an, en lastbil från Delicato. Jag tycker de har så rolig reklam. Reklam är inte bara fånig och skitjobbig, den kan ju faktiskt vara rolig också... Kolla in länken för mer roliga bilder...


Kallt

Snart är det kallt, om magen vill säga. Jag har ingen jacka för vintern som rymmer en växande mage. Bara en "figurformad" vinterjacka, med midja. Ha, midja hade jag någon gång i somras... Jag måste alltså ut och leta en jacka som fungerar en bra bit in i februari, och då kan det vara KALLT!!!

Något tips på bra mammajackor?!

Premiär

I morse var det premiär för frosten hemma hos oss. Redan igår kväll när man såg det vackra månskenet anade man att det var något kyligare på gång. Det var dock inte så jätteglittrigt, men snart någon morgon så är världen krispig! Härligt!

RSS 2.0