Slutet är nära

I förmiddags var vi upp till specialistmödravården på den "Obstetriska mottagningen" på sjukhuset. Det var dags att bringa ordning på hur stor bebis vi kommer att få och vad som ska göras åt det...

Efter lite väntan fick vi till slut träffa en doktor(inna). Planen blir att när bebisen beräknas klara sina lungor finfint, från v 36+6 dagar (i vecka 37) ska förlossningen försöka startas igång. Det blir alltså den 25 januari.

Startförsöken görs med sk hinnsvepning. Vad det innebär förklaras här. Det låter inte så där jättetrevligt direkt, men säkert ändå bättre än att föda ut en koloss på 5,5 kg... :-D  Doktorn sa dock att det oftast inte brukar sätta igång efter första försöket, så det blir nog flera ggr. Det är inte lönt att göra något ultraljud och försöka kolla storlek, det är väldigt svårt att få ett riktigt resultat. Planen är ju ändå att få ut bebisen tidigare än planerat.

När livmodertappen känns mogen, hur nu det känns, så blir nästa steg att ta hål på hinnorna, och plopp så är bebben ute (eller nästan i alla fall).

Sammanfattningsvis så kommer jag INTE att föda barn den 12 februari, som uträkningen säger. Det blir nog klart närmare 27 januari som är min privata lilla planering.

Plötslig blev det lite stressigt... Småkläder måste tvättas, barnstol (babyskydd) fixas. Skötbord är fixat via blocket... Dags att planera lite! :-)

v34

Magen växer och växer. Nu är det inte många veckor kvar! Det känns lite overkligt, man har ju varit gravid i en evighet ungefär. 12 juni gjordes det positiva testet, och nu är året snart slut! Däremellan har det hunnits med midsommarafton, födelsedagar andra fester och nu julafton och snart nyår... Fast iofs, tittar man neråt, där fötterna normalt brukar sticka fram, så inser man att detta kan inte fortgå så himla länge till... Risken finns att jag tippar framåt! :-) Det gäller bara att jag inte är för nära en snödriva för då kanske jag inte klarar att ta mig upp...



"Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare.

Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill."

v33 - och orken den tryter...

I lördags gick magen in i v 33, det är alltså ganska rejäl nedräkning nu... Bara 7 veckor kvar! OJOJOJ! :-) Orken tryter och mycket att fixa med på jobbet före ledighet, så uppdatering av veckoräkning blev lite försenat!

Men från att ha varit trött och trött  så har jag blivit jättetrött... :-) Eller så känns det bara så eftersom man vet att man ska vara ledig ett tag nu, att kroppen slappnar av. Men det känns ganska tungt att tänka på att börja jobba i januari igen, så det förtränger jag!

De senaste dagarna har jag haft ganska mycket sammandragningar. Inte så det gör ont, men det känns lite jobbigt, det blir ansträngande att göra saker. Bebben har också varit ganska så sparkande. Man vill liksom sträcka upp kroppen några extra dm för att allt ska få plats.

Från gravid.se, (inte många texter kvar nu):
"Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda.

Ditt barn är ungefär 30 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,2 kg. Huden börjar ändra färg från röd till rosa och kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Nu ökar inte mängden fostervatten längre utan ligger kvar på den här nivån fram till födseln. Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och barnets huvud ökar ca 9,5mm. Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns så mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen."

Trött katt!

0-44ed9174e86987c626e5a8db7769bf1c.png

Findus har en egen kudde i soffan...


Tråkig helg...

Denna helg passar inte in bland de roligaste direkt... Hela veckan har det varit sjuka barn på dagis, feber och magsjuka, och på fredagafton var det Williams tur. Kräka! Bläka! En vissen kille låg i soffan och var ganska så blek... Hela helgen blir därmed lite tråkig....

Lördagskvällen skulle tillbringas med grannarna och lite glögg - ICKE, sa Nicke...

Söndagen skulle tillbringas hos Ola och Louise i Anviken med lite barndop och kalas - ICKE, sa Nicke...

Även om ingen kräkts idag så är det ju en viss inkubationstid och om vi då skulle bli sjuka i morgon och därmed smitta ner grannar eller släktingar, så blir de sjuka lagom till julafton... Kul att ha det på sitt samvete... INTE!

Vi sitter därför helt isolerade här hemma på Hovid och funderar över livet.

Besök för tjocka magar

Barnmorskan tyckte att jag fått stor mage, men jag har nu kommit fram till att den inte är så stor... :-) Fick tips om att man kan köpa någon form av gördel för att lätta upp ryggsmärtor när magen börjar bli tyngre. Jag åkte därför till Barnens hus i går afton och införskaffade en. Tror eller ej, men jag fick köpa en i storlek MEDIUM!!! Jag brukar aldrig vara en medium, inte ens om jag är smal, har alldeles för många och långa kroppsdelar för det... 

Men nu när jag är som en fotboll (blev igår kallad både Muminmamma och Flodis, av kunden) så kan jag ha medium. Coolt! :-)

Jag fick även ett samtal från barnmorskan igår eftermiddag. Det är tydligen ganska svårt att bedöma storleken på en bebis i magen, men jag har fått en tid på Specialistmödravården på sjukhuset och prata igenom magar, bebisar och förlossningar. Dagen före nyårsafton är det dags. Får väl se vad de säger då...


Besök MVC

Idag var det dags för besök hos barnmorskan igen. Nu är jag nästan 32 fullgågna veckor. Bebben lät bara fint. Hjärtat pickar på i 144 slag per minut, ungefär samma som tidigare om jag inte minns fel...

Magen är dock stor. Idag blev det ett litet skutt på symfus-fundusmåttet. Dessutom sa hon att bebben låg långt ner i bäckenet. Men det är ganska många veckor kvar, så än får den inte komma ut! :-)


Det ska göras ett nytt försök att få till ett tillväxtultraljud under januari. Det behövs tydligen en läkarordination för det, så barnmorskan lade in "mitt fall" på deras konsultationstider så de får diskutera det hela. Bara att hålla tummarna för att de håller med mig och remissen skickas iväg...

Konstigt!

71c06de88a524266be4383620fdbd53b.png

Är det någon på kontoret som springer runt utan glas i sina glasögon? Hittade två lösa glas på toaletten... :-)


En mycket bättre start!

Gårdagens jobbeftermiddag spårade ur totalt. Hittade ett jättemissförstånd i den lösning jag gjort och det var INTE skoj. Gick från att vara nästan klar till att vara tvungen att tänka om från början. Det går ju att återanvända det jag gjort, när jag väl fått i ordning på tänket, men inledningsvis måste det ju ändras. Jag var en aning sur och vrång i går em....

Men idag så skulle mina kära skrivbordsgrannar muntra upp mig (efter gårdagens bus, som var mycket bra men kom vid helt fel tidpunkt), så jag fick choklad, tidning och storpack fanta! Härligt! Bra mycket roligare att jobba idag, även om skrotproblemet återstår att lösa!

JÄTTETACK tjejer!!! :-)




(Buset bestod i att skärmbilden roterats ett halvt varv så allt var upp ned. Det är inte direkt lätt att köra musen upp och ned... :-) )

Annas goda fudge

1 knapp dl kakao (ca 40g)
5 dl socker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
(2 dl hackad mandel/nötter)

* Blanda allt utom mandeln i tjockbottnad kastrull.

* Kokas till 116-117 grader (ca 40 min enl recept, men enl termometer går det fortare)

* Tillsätt mandel eller annan smaktillsats, jag brukar ta pepparmyntolja.

* Vispa med elvisp i ca 5 min, tills smeten tjocknar och ljusnar.

* Häll upp på bakplåtspapper (i form om så önskas) och tryck ut smeten till lagom tjocklek.

Jag brukar markera bitarna i ytan innan allt kallnar så blir det lättare att dela sedan.

Julstämning

Nu har det äntligen kommit lite snö! Det kändes mycket enklare att kliva upp i morse när man visste att det var "ljusare" ute! Julstämningen börjar närma sig!

Ungarna har snöat in (he, he) på julsånger nu. Jag hittade en gammal julskiva med "Agneta och Linda" på Spotify i helgen och där fanns det många roliga låtar. Helst Mössens julafton... Ännu roligare blir det eftersom det är små musröster med... Bjällerklang är också en favorit, och jag hittade även denna som ungarna tycker är hysteriskt rolig och bra. Lyssna och njut! :-D


V32

Idag är det exakt två månader kvar till leverans enligt den plan som gäller... Ren arbetstid är det inte många dagar. Jag jobbar max 7 dagar till före julledighet, sen är det drygt 3 veckors jobb i januari. Tiden går fort!!!

Jag mår ganska så bra, men är fortfarande ganska så trött på helgerna. Det är bara att gilla läget. Passade på att vila en stund idag kring lunchtid och det verkar ha fungerat ganska bra. Jag har varit hyfsat snäll hela eftermiddagen... :-)


Från gravid.se:
"Barnet är nu ca 29 cm från huvud till stjärt och väger omkring 2 kg. Skulle det födas nu kan det klara sig i kuvös. Kuvös behövs bland annat för att underhudsfettet ännu inte är utvecklat. Nu fungerar barnets fem sinnen och hon eller han kan också vrida på huvudet. Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa. Barnet sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon. Andningslektioner pågår hela tiden för att stärka lungorna och få dem att mogna. Relativt ny forskning visar att andningsövningarna även stimulerar lungorna att tillverka ett ytaktivt medel, som behövs för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt. "

Julfest

Gårdagskvällen tillbringades i Stadshuset med alla Permobilanställda. Det var MYCKET folk. Julbord och underhållning för barn och vuxna. Lite trångt kring serveringsborden, men gott om mat. Gott, gott, men inte så jättemycket vi gravida kan äta av...

Senare på aftonen kom jultomten till barnen. När vi åkte hem i bilen så tyckte Björn att det var hans och min tur att få julklappar sedan, nu när barnen fått träffa tomtar två ggr redan... Men icke. Till svar från baksätet och ett klart och tydligt:

"Livet är orättvist..." från Anton.

Hm, inte alltid trevligt att vara vuxen... :-)

Snygging

Idag är det Nobel-dagen. Det ska uppmärksammas i skolan. Det blir extra god mat som ska ätas i klassrummet och de som vill kan klä sig lite extra fina. Anton valde denna morgon en skjorta och tillhörande slips, med Batman på.

4bdddacd5667b80aa5184530f3049256.png

 


Dagens bus!

2e659af7b206bb62f4a91ce8aa7da72a.png

Det är alltid spännande att komma till jobbet, man vet aldrig vilket bus som hänt efter hemgång... Denna morgon såg det lugnt ut en stund tills jag upptäckte att mina kära barn bytt utseende... Hm, sitter och funderar på vilken hämnd det ska bli... :-)


Bara hur kul som helst...

När Robin dricker julmust...


Kontorshumor!

1123dc537d81cc3398a540d4d16146c0.png

Bra att maten meddelar när det är dags att bli uppäten... Jag gillar inte bananer som är gröna... Kul, Jenny! :-)


Grattis idag igen...

I dag är det min tur att bli gratulerad. Men det är ingen annan än kära syster och lille far som har uppmärksammat det. :-( Det är ju Anna-dagen idag! Vet ni inte det?! Har ni ingen koll på kalendern?!



"Anna är ett egennamn, ett kvinnonamn med största sannolikhet ursprung från den grekiska formen av hebreiska Hanna, och med betydelsen nåd eller den benådade. Anna är bergsbrukets beskyddarinna. Jesus mormor (Marias mor) hette också Anna. Anna är ett av våra vanligaste kvinnonamn och har haft flera popularitetstoppar under 1900-talet. Senast namnet var i topp var 1972, då det låg på andra plats i topplistan. Under 2000-talet har trenden varit avtagande. 31 december 2005 fanns det totalt 311 196 personer i Sverige med namnet, varav 121 549 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 3075 flickor namnet, varav 395 fick det som tilltalsnamn."

Det är ju idag man ska lägga lutfisken i blöt dessutom, så den hinner bli klar till jul... ;-)

Julgodis

Här är de efterlysta recepten på julgodis!


Enkla julgodisar
100 g smör
4 dl socker
2 dl grädde
Koka i ca 5 min.

200g choklad
Rör ner i smeten.

Bred ut ca ½ cm tjockt.



Vit Chokladfudge med lime
0,75 dl grädde
2,5 dl socker
75 g smör
1 msk honung
50g hackad vit choklad
rivet skal av en lime

Värm grädde och socker i en tjockbottnad kastrull. Rör tills sockret löst sig. Tillsätt smör och honung. Koka utan lock tills smeten är 116 grader varm. Tag kastrullen från plattann. Vispa ner choklad och limeskal. Vispa tills smeten känns krämig.

Häll massan i en liten form, ca 10x10 cm. Skär i bitar (eller markera bitar) innan fudgen svalnat helt.

Grattis!!

Idag fyller barnens farbror Ola år! Jättegrattis till honom!!! Hoppas du får en fin födelsedag!!


Grattis!

I går fyllde farmor Marita år, GRATTIS GRATTIS! Vi tog en liten sväng upp i går afton och uppvaktade med en liten glöggflaska. Hoppas den smakar! :-)


Mera julkok!

0-2f8073e7a576f167d4bd00ea280192.png

Andra provet, vit chokladfudge med lime! Ganska gott!


v31

Idag går magen in i v31, 30 färdiga veckor, 75% klar. Dagen har varit aktiv, jag har plockat med tvätt och städat lite. Jag har även provat lite nya recept på julgodis. William hade en kompis på besök, så det var full fart. Tröttheten kom dock ikapp i eftermiddags, och det var bara att lägga sig och slumra lite i soffan. William och jag låg under en filt och hade det mysigt.



Från gravid.se:

"Barnet är ca 28 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 1,8 kg. Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt. Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt.

Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover."

Julgodis

656cd6475ef98bf8e693ab74f13b3779.png

Första laddningen med julgodis är gjord. En provomgång, som kommer att gå åt fort...


Mera julstämning

07873b8e95ddee8042a29d13a81bc4d3.png

Nu står årets pepparkakshus på plats. Barnen har satt ut godis och mamman har bränt fingrarna på det heta sockret... Men i slutändan är vi alla nöjda!


I väntan på jul

Hur vet man att det snart är jul?!

Jo, man hittar sina små barn sovandes i sina sängar med tomtemössor på huvudet...

Glömde visa...

...förra mätningen av magen. Om två veckor är det dags för mätning igen. Tänk vad magen och bebben växer... Just nu är jag utsatt för morgonsparkar... Den lilla humlan har varit lugn och snäll under natten, nästan för snäll, så man börjar undra vart den tagit vägen. Men nu är det full fart igen! :-)




Idag har det dessutom varit premiär för nya ordningen... Björn ska lämna barnen på dagis/skola två morgnar i veckan och jag ska hämta några fler ggr. Jag var på jobbet 07.15 idag. Det är lite av ett rekord! :-) Ganska skönt att slippa jaga på två små barn varje morgon, bara jaga på sig själv...

RSS 2.0