Vi gratulerar!!!

Idag gratulerar vi kusin Johan Hägglund i Vangsta, Härnösand på den stora dagen! 34 ljus brinner i tårtan idag! Hipp hipp hurra för dig!!!



Et tu, Brute!

Jag tycker det är skoj att baka och laga mat, koka saft och annat som har med hem och hushåll att göra. Allt blir inte gott eller snyggt, eller kanske som det skulle ha varit egentligen men det spelar ingen roll. Jag tyckte (oftast) att det var skoj när jag tillagade det... :-)

Det händer dock ganska ofta att jag får kommentarer när jag blir bjuden på fika hos någon annanstans. Att det inte är hembakat/hemlagat/hemkört, att det är "köpe"...

Men det gör ju verkligen ingenting, jag fikar ju (tyvärr) så väldigt gärna ändå! :-)

Bara för att visa att även jag kan... Ikväll, efter Antons sista skidträning, köpte jag FRYSTA, FÄRDIGA kanelbullar på ica och gav till mina barn! Det ni! :-)

Och dessutom, så brukar jag köpa frysta köttbullar på Ica också ibland! Så det så!

Tapetfunderingar vidare

Idag passade jag på att gå in på Happy Homes i Birsta och bliga lite på tapeter, live så att säga. Till skillnad från mitt webletande.

Jag tittade på några av de tapeter jag visade i ett tidigare inlägg och har numera förkastat den ljusgröna som jag funderade på till sovrummet. Den blir alldeles för grön...

Men istället hittade jag nedanstående tapet, från Casadecos Romanceserie. Det är rosor på tapeten. Såg väldigt fin ut i pärmen och de rumsbilder som fanns med där. Björn vill gärna ha något ljust så han tyckte den såg fin ut. Nu vet jag dock inte hur många miljoner den kostar per rulle, men det blundar vi för så länge allt är på funderingsstadiet tycker jag! :-)


Stora grejor

Idag hände det stora grejor. En hel massa vägg och hus försvann framför våra ögon!

 
 

Det är svårt att känna igen sig nu! Hjälp vilket stort kök och matrum det blir! Men just nu är det dammigt överallt...

 

Dörren till sovrummet öppnades också upp idag.

Nu kan man springa in till nya matrummet o...

dsc00390 (MMS)

Nu kan man springa in till nya matrummet om man vill!


Skulle bara kolla lite...

Detta var vad som hände i afton... Nu har vi varken fint golv eller underskåp i köket. Enbart diskbänken står kvar i väntan på rörmokarens flitiga fingrar. Huvvaligen hur det ser ut här! Svårt att föreställa sig att det nånsin blir bra igen.

 

Födelsedag!!!

Nu var det ett tag sen det var någon som fyllde år. Men nu är det dags! Idag har min lillebror Jimmy födelsedag! 32 siffror visar ljusen på en ev tårta.

Ett stort grattis till dig från oss alla här på Alnön!!



Dessutom, förutom min lillebror, så fyller ju kusinen Mona år också! På samma dag!  Ett stort grattis till henne med!

Friluftsdag

Idag  har en stor del av dagen tillbringats på familjedag med mitt jobb uppe vid Sidsjön. Lite slalomåkning och längdskidåkning blev det.


Första varvet runt sjön tog jag med William. Strongt åkt av en kille som eg började åka skidor i onsdags.

 
Efter lunchätning så fick William åka slalom med Björn och jag tog med Anton på ett varv runt sjön. Denna gång orkade dock inte Hilma med riktigt så hon somnade ganska så snabbt.

  
Efter allt åkande var det gott med lite fika innan vi åkte mot hemmet. Varm choklad och kakor är inte helt fel!

Väl hemma nu så slappas det i soffan framför en lagomt läskig film...

Byggeri, byggera!

Veckorna bara försvinner, men bygget går dock vidare mot färdighet. Denna vecka har det hänt en hel del, lite mer på detaljsidan.


Veckan inleddes med att ställningen plockades bort från utsidan. Det lilla som är kvar att göra klaras utan ställning. Det blev så mycket mer utrymme på gården!

 
Veckan avslutades med att balkongdörren kom på plats. Nu börjar man skönja hur ljust och trevligt det kommer att bli!

 
På insidan har det förberetts för håltagning. Vänstra bilden visar blivande dörren in till lekrummet. Det lilla fönstret ska plockas bort. Högra bilden visar blivande hålet in till köket. I morgon, måndag, blir det åka av, då tas det hål! Skoj och läskigt, och oerhört dammigt!


I veckan har Snickare Sören även satt dit fönstersmygarna och fortsatt gipsa väggar och tak. Tänk vad det helt plötsligt ser "rent" ut!

Denna vecka blir det, som sagt, håltagning. Det blir golvvärme inlagt. Dessvärre har vi märkt att vi inte kommer att rymma diskmaskinen mellan golvet och bänkskivan enligt första planen så vi måste ägna oss åt att riva bort alla underskåp i köket nu. (Det ska ju bli golvvärme i köket också) När vi ändå håller på så är det väl lika bra att rikta upp det lätt lutande golvet här i köket också, så det är också en plan. Riv ut hela köket när vi ändå håller på... Inte konstigt man får byggtröttma ibland... Men jag försöker tänka 2-3 veckor bort så kanske det kommer kännas enklare. Lite jobbigt dock utan vatten och spis i några dagar.

Någon som bjuder på middag på onsdag? :-)

Lådstök

dsc00389 (MMS)

Hilma stoppar gärna saker i lådor. Man hittar dem där man minst anar det... Kom ihåg att hålla reda på mobil, nycklar och plånbok!


Bekymmer...

Hur ska man kunna bestämma vilken färg man vill ha på tapeter i sovrummet framöver?! Det beslutet är ju inte så himla långt bort...

I köket vill jag ha en fondvägg, på väggen mot sovrummet. De övriga två väggarna får bli enfärgade mot det vita hållet.

 

Men sovrummet är ett problem... Rutigt? Blommigt? Enfärgat? Fondvägg? Heltapetserat? Grått, grönt, lila, guld, brunt?!?!?!?!
  

Ja, detta är inte lätt! Förslag tas tacksamt emot! :-)

Friluftsdag

dsc00387 (MMS)

Skolan har friluftsdag idag. En stolt William går i mål efter ett varv på det gröna spåret.


Dagens skratt

Man ska inte skratta åt sina barn när de säger nåt tokigt, men ibland är det svårt att låta bli.

"Mamma, man ska inte surfa på den där salamivågen!" kom det från William idag vid middagsbordet.

Då fnissar man lite för sig själv...




Provade sparade recept

dsc00386 (MMS)

Gårdagens resultat av bakningen havrekakor med lite choklad på och chokladjitterbug.


Skidåkning

dsc00384 (MMS)

Idag var det jag mot vintern... Skidade bort i byn för att hämta Anton hos en kompis. En sak är säkert, det är väldigt mycket enklare att åka skidor när man har preparerade spår... Fast kanske inte alltid lika skoj!


Gungande tjej

dsc00383 (MMS)

Nu är våren här, jag grävde fram gungan igår så att lillan får lite lek i solen.


Tävling

En av Antons vinterintressen har blivit längdskidåkning. Vi har dock varit med på skidträningen endast en gång förut, sen blev det -15/-20 grader några veckor och sen sportlov...

I onsdags var det dock dags för "Barnens Vasalopp". Anton tyckte det var jätteskoj! Han åkte slingan på 1,3 km i raskt tempo och väl i mål blev det kex, blåbärssoppa och det absolut viktigaste - EN MEDALJ! :-) Gissa om han var stolt! Sen åkte han 500 m slingan ett varv och sen ett litet varv i guppen med en klasskamrat. Han ville inte åka hem...


Bygg, bygg och bygg...

Utsidan är "i princip" klar... Taket är på plats med hängrännor och stuprör. Långa väggen mot Högmans väg är klar. Korta väggen mot vägen har ju byggdörren där istf fönster, men i övrigt är den klar. Balkongsidan har fått takpapp på golvet, eller hur man ska uttrycka sig... det är lite pill kvar med taket där lampor ska monteras in och lite mer små brädor på plats, men nästan klart!


Bilden från mitt ursprungsläge,

 
som eg. borde varit detta läge, men det är lätt att vara efterklok... Även en liten bild på vårt fina tak.

På insidan är elen dragen och därmed har all isolering i ytterväggarna kunnat komma på plats, i sovrummet har spånskivor kommit upp dessutom. Det står en avfuktare i rummet nu för att få bort så mycket fukt som möjligt. Innan golvet torkat tillräckligt går det ju inte att lägga in golvvärmen och fingolvet.


Många

Hur många kryddmått behövs egentligen i ett hushåll?! Mitt antal har nu reducerats från 7 till 3. Anledningen till att det blivit så många är att jag köpt många satser med bakmått, jag har kvar exempelvis teskedsmått i vaniljsockret och bakpulvret, så man inte behöver ta fram rena hela tiden. Men kryddmåtten har man ju inte så stor användning för...

Bara lite allmänt funderande...

Småbakande

Jag har under dagen bakat en variant av chokladbollar. Men istället för att rulla dem i pärlsocker så doppade jag dem i vit choklad. Eller snarare försökte doppa dem. Det gick inte så bra, mest kladd och besvärligt. Men jag kämpade på.



För att enkelt kunna forma smeten/degen så kör jag havregrynen med kniven i matberedaren så att de blir lite mer finfördelade än i vanliga chokladbollar.

Sen blev det bara lite dekorationspiller. Har gjort nosen och rosetten med kristyr (borde dock gjort med äggvita och inte bara vatten, blev lite rinnig rosett). Ögonen och morrhåren är målade med svart karamellfärg upplöst i en ml alkohol. Ganska söta!

Veckans jobb!

Bygget går vidare... I tisdags jämnades golvet ut med betong. Det var ju ett tak tidigare så att det lutade utåt för avrinningen. I torsdags satte de in en riktig byggdörr i fönsterhålet och isolerade mot balkongdörren så att det ska gå att slå på lite värme där inne så betongen torkar till.

 
Fasaden har kommit på plats ser ganska fint ut tycker jag!

 
På insidan händer en hel del också. Idag har det satts upp mer reglar, de liggande längs väggen. Det ska isoleras och dras el där innan väggskivor kommer på. Dessutom kan man se att skiljeväggen är på väg upp. Nu blir det mer rum över det hela. Till veckan kanske de sågar hål i väggen in till huset.

Dags för lite uppfostran...

När vi åkte från Barsta i tisdags så lyssnade vi på radion. Det blev då lite prat om att det var Internationella Kvinnodagen, så jag förklarade lite om det hela. Jag frågade även mina söner om de visste vad en "kvinna" är för någonting.

Det visste de ju sa de, att jag var en sån, men sen i nästa sekund kom det en kommentar:

"Mamma, det heter faktiskt kökspiga!"

Öhhh... Tror att jag har lite uppfostringsjobb att ta tag i gällande detta ämne. Vet inte heller varifrån det hela kommit. Snorungar!

Tradition

Varje morgon har vi morgonmys. Ungarna kommer över i sängen och kryper ner under täcket en liten stund. Tidigare brukade det vara lite tjafsande om vem som legat närmast mig längst och att det är dags att byta plats. Men nu handlar tjafset mest om vem som legat närmast Hilma längst... Det förvärras lite av att Hilma oftast inte har lust att ligga och mysa särskilt länge när hon väl vaknat.



Men mysigt är det, trots lite tjafs och trängsel. Dessutom kommer alltid Findus galopperande (om han inte sovit på mina fötter hela natten) och ska vara med han också.

Björnen är inte med. Dels åker han iväg tidigt på jobbet och dels står han inte ut med trängseln. :-) Men tänk vad han missar! Varma, gosiga och rosiga små barnakinder!

En vacker vinterdag!

Byggnationerna fortsätter. Fasadbrädor har satts upp, så nu hör det liksom ihop med resten av huset. Vindpapp är inte så vackert... :-)

 

Idag har det varit golvgjutning. Betongbilen kom i morse och nu är det slätt och fint och bra mycket ljusare där ute/inne.

Söndagens kvällpyssel

På söndagen ägnades en liten stund till att byta klädsel på den gamla fåtöljen (från NK) som brukar stå uppe i hallen. Tidigare var det gult tyg som rycktes bort för några år sedan, sedan dess har det varit originaltyget, nött och brunt och manchesterigt. Nu var det dags att sätta saxen i det mysiga fuskiga fårskinnstyget som jag har haft liggande läänge, lääänge. Det har varit så fint att jag inte velat klippa idet. Fjantigt men sant! :-) Jag har bara gått och dragit handen över det och njutit!

 

Men nu är fåtöljen uppfräschad. Jag har inte gjort något åt handtagen/benen, det är bara ljuset i bilden som gör att det ser olika ut. Hilma blev dock kanonförtjust i stolen så jag får ta och klä om barnfåtöljen också så hon får en egen.


Duktiga syster!

Min duktiga lillasyster har gjort det igen. Igår var det dags att åka vasaloppet för andra gången. Hon åkte kanonbra! Förbättrade sin tid från förra året med nästan 1½ timme, det är inte lite skillnad det!



Bra jobbat syster-yster! Vi är mycket stolta över dig och Leif som är så knäppa som ger er på detta gång på gång... :-)

Upptagen tjej

Hilma har mycket att göra nu. Kastruller, lock och durkslag ska flyttas från köket in i lekrummet. Sen ska bollar och annat otyg flyttas in i pannskåpet. Blir lite jobbigt att laga mat framöver...

Marskatt

Findus har sina ryck nu, han är hellre ute än inne och när han väl kommer in på dagtid så springer han runt och sladdar och hoppar hit och dit... Det kan iofs ha lite att göra med att det bankar och sågar och låter från snickarna i huset också. Fördelen är dock att kissemissen sover gott på nätterna!



Men han tycker det är härligt med våren och i förrgår fick jag min första present för året. En alldeles färsk nydödad näbbmus låg vackert upplagd på mattan utanför dörren! Tack, tack, sa jag och slängde iväg den in i tallplanteringen... :-)

Gapflabb...

Skulle ta en tur med Hilma i pulkan, så hon fick åka lite i friska luften. Tänkte passa på att gå ner till grannens hus och fota det. Han bor ju i Stockholm på vintrarna så han tycker det är skoj med en bild på huset. Denna gång tänkte jag ta en bild nerifrån, så att han kan se att fjolårets altanprojekt överlevt vintern hittills...

Det är dock mycket snö... Jag plumsade först ca 10 m från vägen längs ett primitivt skidspår och sen 10-15 m in på hans gräsmatta. Det var hyfsat jobbigt eftersom jag sjönk ner i snön upp på halva låren... Men skam den som ger sig. Dessutom hade jag Hilma i pulkan efter mig. På tillbakavägen fick jag dock lägga mig och kravla fram för jag bara sjönk djupare och djupare hela tiden. Hilma fnissade i pulkan och jag skrattade och simmade!



Men ett kort blev det...

Världens bästa leksak?

Förutom, eller kanske snarare tillsammans med, lego är väl ballonger världens bästa leksak!? Alla ungar gillar ballonger, så länge de inte smäller i alla fall...

  

Hilma-bus blev överlycklig alldeles nyss, då jag plockade fram en ballong ur kalasgömman. Nu kanske modern får äta lunch ifred... :-)


När katten är borta...

... så möblerar råttorna om på övervåningen!  Jag har vridit på sängen så gaveln är mellan fönstren, istället för under snedtaket. Får väl se hur det känns att sova så inatt, men det blev i alla fall lite mer utrymme i rummet på nåt vis... Dessutom blev det lite trevligare på min sida av sängen då den delen av rummet inte längre är en genomgång för pojkarna.

Resultatet!

dsc00375 (MMS)

Det gick ju att göra en fönsterlampa av min nya skärmboll. Ser mysigt ut i köket.


Livet är fint här på altanen!

dsc00373 (MMS)

Livet är fint här på altanen, så här på vårvintern. Findus spanar, lillan sover, pojkarna är ute i drivorna, själv ska jag odla lite fräknar!


Dagens pyssel

Denna dag är det brist på syjuntor. Jag har därför en egen liten pysselkväll med min Gävle-Eva. Vi ska göra egna lampor inspirerade av en sk Random Light.


Detta är en bild på originalet, i stort format. Vi ska dock göra lite mindre varianter. Jag har valt en liten yogaboll, ca 20-24 cm i diameter. Eva bygger sin lampa på en badboll. Vi har inköpt papperssnöre på Panduro Hobby och blandat ihop lite klassiskt tapetklister.

 
För att kunna få ut bollen ur själva skärmen så måste man ha ett hål, där man även ska kunna hänga in sladden och själva glödlampan, en ack så viktig detalj... :-)

  
Här har arbetet kommit igång, vi lindar och kladdar och har eg ingen aning om hur mycket kladd och hur mycket snöre som ska på. Men det går nog till sig. Om inte så blir det kanske en väldigt rolig kattleksak...


Här sitter min blivande lampa på torkning. Den ska få stå på köksbordet över natten och är förhoppningsvis mobilare i morgon.

(ja, jag vet att bollen inte är helt korrekt rund, men det bjuder jag på!)


Dagens kommentar

Anton 8 år: "Mamma, det känns som om åren bara rusar iväg nu! Det känns som det var första året på skolan..."

Ja, vad svarar man på det?! Välkommen till livet som vuxen? :-)

RSS 2.0