Hustradition

Genom åren (jag börjar ju bli några) har jag bakat ett antal pepparkakshus och borgar. Första året i huset byggdes vårt eget hus. Så blev det även detta år. Men nu har vi ju en kommande utbyggnad att ta hänsyn till. Spännande!

  

Jag har dock genat/fuskat lite. Jag gjorde inga hål för fönstren och jag har inte byggt den lilla farstukvisten vi har här utanför. Den kanske kommer senare, men jag lyckades bränna bitarna idag... Jag har inte heller byggt altanen på baksidan. Det var liksom tillräckligt mycket att göra ändå på detta hus... :-)

Pyssel

Adventshelgen är en liten pysselhelg. Det ska bakas pepparkakor och helst pepparkakshus. Man vill äta nybakade lussebullar och dricka varm glögg... Så gjorde vi. Eller snarare så gjorde jag allt för att de andra skulle vilja göra det med mig, och efter en hel del tjat och gnat så blev det så.

En av mina traditioner är att alla ska dekorera sin egen lilla pepparkaksgubbe/gumma som vi sedan hänger upp i ett av fönstren. Det luktar så gott av pepparkaka i rummet, man får lite extra julkänsla då!
  

Resultatet:



Tillslut på kvällningen blev det dags för lite adventsfika. Jag måste faktiskt säga att dessa pepparkakor nog är de godaste jag bakat, någonsin!


Liten, ledsen pojke

Förrförra sommaren åkte vi på semester till Mora. Vi sov över en natt på hotell. På promenaden från hotellet till bilen när vi skulle åka därifrån så lyckades William tappa bort sitt lilla gosedjur. Det var en liten ekorre, som kommit från någon barnbox från Max (hamburgeri). Vi letade och letade, gick fram och tillbaka mellan bilen och hotellet, in på rummet igen och letade, men ingen ekorre. Oj, vad den lille killen sörjde. Han har pratat om det någon gång här och där sedan dess.

I måndags morse fick han återfall, han kom in till mig i sovrummet och huvudet hängde och tårarna trillade. Han ville ha tillbaka sin ekorre... Han längtade efter den och ville ha tillbaka den. Det är ju inte direkt lätt, 1½ år senare!

Jag letar just nu lite här och där för att hitta något lämpligt ersättningsdjur. Någon som har en liten ekorre på lager?! Originalet var kring 10 cm stort...


Tjoho!

Det kanske börjar vända?! Ikväll lyckades Björn ge Hilma välling och sedan natta henne, utan att hysteriskt gråt utbröt! Varken bebisen eller pappan var hysterisk... :-) Hon var ju inte tyst, hon grät ju och protesterade lite. Men det gör hon ofta när jag lägger henne också. Det var helt klart överkomligt!

Snart kanske jag kan lämna henne hemma och åka på syjunta ensam en kväll?! Härligt!!

Ja, jag tar ut allt i förskott, jag håller tummarna för att det går bra, lite måste man ju få njuta! :-)

Puh!

Denna dag har varit full fart... Jag har strukit och hängt upp gardiner i vardagsrummet. Det inkluderar ju självklart även dammande och torkande i fönster och på bänkar.

Det har bakats pepparkaksdeg till kakor och nu ikväll har jag bakat ut delarna till pepparkakshuset. I morgon ska jag montera ihop det och sen ska det dekoreras. Jag förstår att ni väntar med spänning för att se vilken form huset får detta år... :-D Förra året var det ett köpehus om jag inte minns fel, och året innan en borg (världens största pepparkaksborg?).

I morgon ska vi baka små pepparkakor och lussebullar, ev lite matbröd också. Jag lusläser mina jultidningar och kokböcker så jag inte glömmer något jag vill ha till jul...

Mera bak...

I morgon ska Björn få bjuda lite på fika på sitt jobb. Det blidde chokladmuffins med kaffesmak och mumsig glasyr från Leilas bok. *slurp*



Kanske någon mer som vill jobba i Björns projektgrupp i morgon? :-)

Baksugen

Efter anmälning till tävlingen nedan var jag så sugen på att baka mjuk pepparkaka, eller "Brunkaka" som vi kallar det. I tävlingen skulle man ange vilken kaka man förknippar med julen. Detta var mitt bidrag.

Mjuk pepparkaka bakad på fil (yoghurt) och med lingonsylt. Mumma, mumma!

 

Tävlar...

Jag är med i en tävling på internet för att vinna nedanstående bok. Tror Anton skulle gilla den helskarpt! Han har ju börjat prata om bakning och matlagning nu. Han ville ha receptet på gårdagens jordgubbsmousse... :-) Håll tummarna för mig! När jag var liten hade jag en annan bok i samma serie, en ren bakbok. Den användes riktigt mycket!


Hilma har roligt

Hilma tyckte det var väldigt roligt när Anton skulle blåsa ut ljusen på tårtan i lördags. Lyssna och njut! :-)




Inte lätt...

... att vara 9½ månad gammal och precis alldeles för lång för att kunna gå under köksbordet. Det går jättebra att stå där under, men sen är det ju den där eländes kanten som man slår huvudet i varje gång man ska in eller ut...
:-)


Kalashelg!

I torsdags fyllde vår Anton 8 år. Han som var nyfödd alldeles nyss... Han blev väckt med paket och fika på sängen, han försökte lura oss att han legat vaken och väntat, men det gick vi inte på! Han fick kläder, ett halsband, en musikcd och ett lasersvärd. Mycket uppskattat!


På fredagskvällen kom inbjudna barn på kalas. 13 mer eller mindre vilda barn intog hemmet och åt hamburgare, glass, dansade disco och lekte lekar. Det var två trötta föräldrar senare den kvällen...

Idag lördag har mor- och farföräldrar, och gammelfastrar, varit på besök och uppvaktat. Favoritmaten tacos till middag och sedan denna lite udda skapelse... Anton hade önskat gula stjärnor på tårtan men efter att jag sett hur den blev med våning två så fick det räcka med konstigheter. :-)


Tårtan har fyllning av vaniljkräm och jordgubbsmousse. Blev faktiskt bra smak. Sugarpasten på toppen blev dock inte som jag ville, och den smälte på tårtan och det blev inte så snyggt. Men just i tillverkningsstunden blev den fräsch... :-)

Men nu är kalasandet över för detta år, så jag tror jag ska slappa i soffan ikväll, med lite cider och chips! Bara barnen kommer i säng snart...

Skön promenad i vintersolen. Enbart en älg...

dsc00261 (MMS)

Skön promenad i vintersolen. Enbart en älg siktad på 45 min.


Förresten...

... får vi väl ställa tillbaka vårt gamla soffbord i några år till. Hilma har upptäckt att det är skoj att gnaga på vårt nya bord... Inte nog med att man ska hålla henne från trappen, nu måste man hålla henne från bordet också. :-)

Och biter hon inte i soffbordet så fastnar hon under köksbordet. Hon kan stå så bra där under och hålla i sig i stolarna. Men när hon ska gå ut så är det ju en kant under som hon jämt slår skallen i. Hon blir mäkta irriterad.
:-)

Så skoj!

Idag var det dags för babysim med Hilma igen. Det är så himla roligt och mysigt! Man riktigt ser hur hon trivs i vattnet! Nu har bebisarna börjat "hoppa" från kanten, de sitter och lutar sig fram så att de faller och tas emot av föräldrarna, sen ska de vändas mot kanten så de kan hålla fast sig. Ibland hinner man knappt lyfta upp Hilma förrän hon vill hoppa i igen.

Hon börjar även få fin balans i armringarna också, så i julklapp ska hon nog få egna röda cherekringar till framtida badstunder.

Just nu ångrar jag nästan att jag aldrig gick på babysim med William. Vi hade anmält oss då men bokade av för att det kändes så långt att åka för en kort stunds badande.

Förresten, vi har skaffat nytt soffbord nu...

dsc00256 (MMS)

Förresten, vi har skaffat nytt soffbord nu. Ett som är lite mindre och mer anpassat i storlek till soffan och rummet... Optimal i ek från EM i Matfors.


Hemmapyssel

Trots en vild bebis så har jag hunnit pyssla lite den senaste veckan. Det blev en jättegosekudde till Williams koja. Den består av 4 meter tyg och 8 kuddar. Han tycker att den är jättemysig och låter sina Hero Factory-gubbar sova på den på nätterna...

  

Undrar varför...

Man kan ju ibland fråga sig varför jag inte bloggar så mycket nu för tiden. Händer det ingenting?! Nej, iofs inte. Det är ju mest vanligt hemmaliv, tvättning, städning, matlagning osv. Fast det är ju så att det händer en liten Hilma också...

Hon började krypa och sen började hon med allt annat på en gång... Hon är överallt mest hela tiden. Hon drar i lådorna i köket, hon öppnar skåpdörrarna, hon river ut allt ur skafferiet osv. Om hon är på golvet och får syn på att skafferidörren är öppen hör man ett litet pip och sen kryper hon i högsta fart dit. Kartonger med pasta är skoj.

  

Man får inte mycket gjort på dagarna, hon sover ju relativt lite på dagarna. Det mesta av tiden går åt till att lyfta bort henne från kattmaten, gardinen, vagnen, trappen osv... :-)



Hon har börjat sjunga lite nu också. Om jag sjunger på någon sång eller bara lallar lite så dröjer det inte länge förrän hon svarar med sitt "da da da". Svårt att säga ännu hur musikalisk hon blir!

Hilma går mycket nu också, hon ställer upp sig mot allt hon hittar och sen tar hon tag och går vidare. Det ser lite jobbigt ut när hon bums ska hålla i köksbordet (ovanför huvudet alltså) och sen förflytta sig. Men det fungerar, och har hon tur så sticker det ut en tidning som hon kan smula sönder också...

Tårtkalas i Barsta

I Barsta skulle det firas i helgen. William, Mor och far har fyllt år, och Anton ska fylla år. Syrran beställde en tårta... Hon ville ha en tårta utan sugarpaste på, så då provade jag några saker jag velat prova ett tag. Det blev en tårta med vaniljkräm, hallonmousse och kinuski.


Jag har hämtat receptet till hallonmoussen och kinuskin (och utseendet) från bloggen "Baka baka liten kaka", en av mina favoritbloggar med bakning. Kinuski är som en kola, gjord på farinsocker och grädde. Det var gott, men lite svårt att skära...

Tårtan blev god, hallonmousse ska jag prova igen, eller kanske jordgubbsmousse till Antons  kommande kalas...

Nu är det dags för babysim med rumskompise...

dsc00246 (MMS)

Nu är det dags för babysim med rumskompisen från BB, Liam. 9 månader senare...


RSS 2.0